Projecten

AndreasZagDatHetGoedWas

Via schenkingen van sympathisanten, familie en vrienden werd een totaalbedrag van 10130 euro verzameld. Met dit bedrag willen we de komende jaren een aantal duurzame projecten steunen. Om dit te beheren werd een feitelijke vereniging, AndreasZagDatHetGoedWas, opgericht.

De projecten:

Bosaanplanting in Wetteren (2024)

Met het saldo van AndreasZagDatHetGoedWas en persoonlijke bijdragen hebben we in samenwerking met BOS+ met veel vrienden en familie nog (een deel van) een herdenkingsbos aangeplant in de  Gereedstraat in Wetteren, nabij de Kalkense Meersen. Het “Kasterbos” is in totaal 3,7 hectare en zal publiek toegankelijk zijn.

Zomer Zonder Vliegen (2018)

We steunen een initiatief van een groep vrienden die een campagne hebben opgezet om ons meer bewust te maken over de impact van vliegen met het vliegtuig. Zomer Zonder Vliegen wil de vanzelfsprekendheid van reizen per vliegtuig in vraag stellen en daagt je uit alternatieven te herontdekken.

http://zomerzondervliegen.be/

Klavertroef (2018)

Klavertroef is een biologische geitenboerderij die we steunen via De Landgenoten. De Landgenoten is een coöperatie die landbouwgrond aankoopt en ter beschikking stelt aan biologische boeren.
De toegang tot grond is, door zijn hoge prijs, één van de grootste drempels voor (startende) landbouwers. Zekerheid over de toegang tot grond creëert kansen voor boeren om een duurzaam landbouwbedrijf op te starten, uit te bouwen en door te geven aan een opvolger.
We hebben 2 aandelen gekocht ter ondersteuning van de biologische geitenboerderij Klavertroef in Scheldewindeke zodat zij hun activiteiten kunnen verderzetten (https://www.delandgenoten.be/content/klavertroef).

https://www.klavertroef.be/

Moestuin revalidatiecentrum UZ Gent (2017-2018)

1000 euro werd gestort voor het therapeutische tuinproject van het revalidatiecentrum van UZ Gent. Een moestuin die helemaal voorzien is om de patiënten van het revalidatiecentrum een zinvolle activiteit te geven en ze voorbereiden op het leven buiten het ziekenhuis. Bovendien hebben de vrienden van AndreasZagDatHetGoedWas de mouwen opgestroopt en het personeel geholpen bij hun jaarlijkse spaghetti-benefiet!

Sociale kruideniers (2017)

Er werd een bedrag van 1000 euro gestort aan de sociale kruideniers. De sociale kruidenier is een buurtwinkel die voeding, onderhouds- en verzorgingsproducten verkoopt aan mensen met een beperkt inkomen. Iedereen is echter welkom in de ontmoetingsruimte van de winkel, ook om producten te kopen die werden gemaakt met de oogst van de stadsakker en niet-verkochte groenten en fruit van de sociale kruidenier. Het is een echt Andreas project dat voedselverspilling wil tegengegaan en mensen samenbrengt.

https://samenlevingsopbouwgent.be/wat-doen-we/projecten/sociale-kruideniers-gent-vzw/

www.rabotsite.be/nl/shop

Heri Kwetu (2016)

Heri Kwetu (Centre de Réadaptation pour personnes handicapées) is opgericht in 1979 met als doel mensen met een handicap in de gemeenschap van Bukavu in Oost-Congo te integreren. Het centrum biedt verzorging voor elk type handicap. Er zijn veel mensen met een amputatie of een verlamming, vaak te wijten aan de oorlogen die in de Kivu hebben plaatsgevonden.

Een lagere school biedt onderwijs aan 1200 gehandicapte en arme leerlingen. Het centrum beschikt over een naaiatelier waar mensen met een handicap leren naaien en een houtbewerkingsatelier waar dove adolescenten opgeleid worden tot schrijnwerker.

Meer info: http://www.herikwetu.org

Andreas Bos in Zingem – BOS+ (2015)

In samenwerking met de organisatie BOS+ hebben we een bos aangeplant van net geen 1 ha, goed voor 1700 bomen. Het bevindt zich in de Koestraat in de gemeente Zingem, tussen Gent en Oudenaarde. De bosaanplanting is doorgegaan op de eerste lentedag van 2015. Een prachtige voormiddag gekleurd door en met 80 helpende vrienden en familie. Het bos staat er voor Andreas en andere jonge mensen die ons veel te vroeg verlaten hebben.

BOS+ is een organisatie die zich inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Eén van hun projecten is “10 miljoen bomen”.

http://www.bosplus.be

VZW Idiofa Lobi (2014)

De VZW Idiofa Lobi werkt rond het duurzaam herbebossen van stukken grond in Bandundu, Congo. Men wil met dit project de plaatselijke bevolking sensibiliseren om via het herbebossen blijvende economische waarde te creëren door middel van bijenkweek, houtbouw, enz… Voor het gestorte bedrag konden 2 ha bos aangeplant worden, maar dit werd na bijkomende uitzonderlijke steun opgevoerd tot een Andreas bos van 35 ha!

De VZW wordt geleid door Jürgen Heytens, eigenaar van het ondersteunende café/B&B Faja Lobi in Gent.

Meer info: http://congo.fajalobi.be

Andreas-boom (2014)

Op 22 februari 2014 hebben we een kerselaar geplant aan de faculteit van de bio-ingenieurs aan de Coupure. De bio-ingenieursfaculteit heeft een mooi grasperkje met moestuin dat bereikbaar is zonder het gebouw te betreden. Andreas was daar ongeveer evenveel te vinden dan op eender welke Burgerlijk Ingenieurscampus.

Bio-Ingenieursfaculteit, Coupure Links 653, aan de kant Kruisboogstraat.

Andere initiatieven:

De Groene Ruijter

De Universiteit Gent heeft ook een prachtig initiatief genomen met het invoeren van een duurzaamheidsaward “De Groene Ruijter”.
De Groene Ruijter is een prijs die uitgereikt wordt aan studenten of verwanten aan UGent die een waardevol project rond duurzaamheid willen opzetten, en die een financieel steuntje kunnen gebruiken om het project uit te voeren.
De wedstrijd legt de klemtoon op initiatieven:
– die werken aan een duurzamere studeer-, werk-, leef- en onderzoeksomgeving;
– die sensibiliseren en informeren over een bepaald duurzaamheidsvraagstuk;
– of op een originele manier studenten en personeelsleden of een grotere groep stimuleren tot een duurzamere houding in het algemeen.

De eerste award werd uitgereikt aan ‘De Groene Vleugel‘. ‘De Groene Vleugel’ wil op zoek gaan naar plekjes op de UGent-terrreinen waar bloemenzones, insectenhotels, netkastjes, poelen, verwilderde stukjes, … een plaats kunnen krijgen. Met deze in het oog springende elementen willen de studenten  sensibiliseren en informeren over biodiversiteit en actief bijdragen tot een opwaardering van het aanwezige groen en verwaarloosde hoekjes aan de UGent.

De tweede award werd gewonnen door ‘Restfest‘. De studenten van RestFest willen maandelijks overschotten van groenten, fruit en brood uit winkels en bakkerijen verzamelen, daarmee koken en bijvoorbeeld soep aanbieden op het studentenplein (naast het Ufo).

De derde award werd in 2016 toegekend aan “de Groene Locomotief”. De Groene Locomotief is een project dat wil motiveren om duurzaam te reizen. De doelgroep van het project zijn doctoraatsstudenten en proffen, die vaak het vliegtuig nemen naar congressen, maar in extensie iedereen. Voor niet te verre afstanden is de trein zeker een ecologisch en comfortabel alternatief!

De 2017 prijs werd zowel door de jury als het publiek uitgereikt aan het project “ECOzy CORNER. Deze enthousiastelingen bouwden met oude Schampers meubeltjes en hopen daar nu studentenhoekjes mee in te richten: ECOzy corners met toffe, gepimpte meubels, een drinkwaterfontein, een koffieautomaat, … Zo aanlokkelijk dat ze de energieverslindende drankautomaten kunnen doen vergeten… Daarnaast willen ze met workshops studenten aanleren hoe Schampers en ander afgedankt materiaal een hip 2de leven kunnen krijgen. Er waren nog 8 andere inspirerende projecten. Andreas zou ervan genoten hebben!

In 2018 vond de 5de editie van de Groene Ruijter plaats.  Zowel de jury als het publiek kozen voor twee projecten met een uitgesproken sociaal karakter. De award en de geldprijs gingen naar een groep internationale studenten die in de homes een ‘swap shop’ willen installeren. De swap shop wordt een gratis kringwinkel, uitgebaat door studenten, waar in- en uitgaande studenten tweedehands spullen voor hun kot kunnen afhalen om ze op het einde van hun verblijf weer te kunnen doorgeven aan de volgende lading internationale studenten.

Ook het buddy-programma van het Intercultural Meeting Point UGent werd gelauwerd. Inkomende student-vluchtelingen en internationale studenten krijgen zo een extra toeverlaat.

In 2019 ging de 6-de Groene Ruijter Award naar het ‘FRiS’ duurzaamheidsteam. Het team wil concrete ideeën en input geven om duurzaamheid in het curriculum van de ingenieursfaculteit te integreren. Zo krijg je de ingenieur van de toekomst, die een duurzaamheidsvisie verder zal uitdragen in het bedrijfsleven of in de academische wereld.

In 2020 en 2021 was er omwille van Covid19 geen award.

In 2022 ging de award naar Epione, een chatlijn gericht op het mentaal welzijn bij studenten. Met Epione wil de Gentse Studentenraad een plek geven aan studenten om hun hart te luchten. De chatlijn wordt elke avond bemand door vrijwillige studenten. Hoewel Epione geen professionele hulp biedt, kunnen studenten via de chat wel al op weg worden gezet door een luisterend oor aan te bieden, raad te geven of eventueel door te verwijzen naar een van de universitaire hulpdiensten of externe hulp. (https://epione.sittool.net/)

De Groene Ruijter ging in 2023 naar ZoJong!, een organisatie voor jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 25 jaar die zorg dragen voor iemand. ZoJong ! wil de zorg dat kinderen en jongeren dragen uit de schaduw halen en hen de erkenning geven die ze verdienen. Dit doen ze door sensibiliserende acties, workshops in het middelbaar onderwijs, kleuterpakketten voor het kleuteronderwijs, activiteiten voor jonge mantelzorgers en vormingen/lezingen voor professionals en leerkrachten. (https://www.zojong.be/)

Andreas Zag Dat Het Goed Was

Enkele vrienden van Andreas hebben een tumblr-website opgericht, waar we kunnen tonen hoe de positieve energie die Andreas ons heeft nagelaten zich omzet in concrete verwezenlijkingen.

http://andreaszagdathetgoedwas.tumblr.com/

http://www.ugent1010.be

One thought on “Projecten

  1. tu fuiste y eres un unico ejemplo valioso para la juventud , que nunca se pierden estos valores y ejemplos que les ,,y nos has dejado ,,,,,, Andreas ,,,,,,
    Y todos sabemos que seguiras de donde estas , con este trabajo que emprendiste con tanto entusiasmo,gracias te damos en nuestro nombre.

Leave a comment